Liikejuridiikka
Liikejuridiikka on oikeustieteellinen aikakausjulkaisu, jonka kohdealueena on liikejuridiikka laajasti ymmärrettynä. Liikejuridiikassa julkaistaan sekä referee-artikkeleita että muita kirjoituksia, kuten oikeustapauskommentteja, kirja-arvosteluita, katsauksia tuleviin lainsäädäntöhankkeisiin ja vastaväittäjän lausuntoja. Kirjoituksia julkaistaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Liikejuridiikka kuuluu Julkaisufoorumin JUFO 1 -luokitukseen.
Liikejuridiikka-julkaisulle on myönnetty Tieteellisten seurain valtuuskunnan vertaisarviointitunnuksen käyttöoikeus 20.12.2023 alkaen. Liikejuridiikan kustantajana Kauppakamari on sitoutunut noudattamaan tunnuksen käytölle asetettuja vaatimuksia. Vertaisarviointitunnuksen käytön edellytyksistä voi lukea lisää Tieteellisten seurain valtuuskunnan verkkosivuilta: https://www.tsv.fi/fi/palvelut/tunnus/kayton-edellytykset
Vertaisarviointimenettelyä koskevat keskeiset tiedot ja asiakirjat tallennetaan Liikejuridiikka-julkaisulle myönnetyn vertaisarviointitunnuksen käytön edellytysten mukaisesti. Julkaistujen artikkelien osalta tämä koskee lähetettyä käsikirjoitusta, arvioijien lausuntoja ja julkaisupäätöstä. Hylättyjen käsikirjoitusten osalta tallennetaan käsikirjoituksen otsikko sekä kirjoittajan ja arvioitsijoiden nimet. Tiedot eivät ole julkisia.
Aikataulu
LIIKEJURIDIIKKA 3/2024 (julkaistaan joulukuussa):
Referee-artikkelit 1.9.2024, muut kirjoitukset 15.9.2024
LIIKEJURIDIIKKA 1/2025 (julkaistaan huhtikuussa):
Referee-artikkelit 2.1.2025, muut kirjoitukset 15.1.2025
LIIKEJURIDIIKKA 2/2025 (julkaistaan elokuussa):
Referee-artikkelit: 1.5.2025, muut kirjoitukset: 15.5.2025
Jos olet kiinnostunut julkaisemaan artikkelin Liikejuridiikassa, otathan yhteyttä julkaisun toimitussihteeriin henri.halila@helsinki.fi tai eero.makela@helsinki.fi.
Liikejuridiikka on luettavissa myös Edilexissä (edilex.fi), ja palvelusta löytyvät kaikki lehdessä julkaistut artikkelit sen toisesta numerosta (2/2015) lähtien.
Refereeohjeet
Liikejuridiikka on oikeustieteellinen aikakausjulkaisu, jossa on omat osastot vertaisarvioiduille artikkeleille ja muille kirjoituksille. Kaikki artikkeliosastolla julkaistavat kirjoitukset käyvät läpi niin sanotun referee-menettelyn. Refereellä tarkoitetaan ulkopuolista tieteellistä asiantuntijaa, jonka on oltava riippumaton artikkelin kirjoittajasta ja jolla on oltava riittävää tieteellistä osaamista kirjoituksen laadun arvioimiseksi.
Käytännössä refereenä tulevat kyseeseen lähinnä dosentit, professorit ja muut sellaiset henkilöt, joilla on dosentilta tai professorilta edellytettävä osaaminen kirjoituksen kohteena olevasta oikeuskysymyksestä. Liikejuridiikassa noudatetaan kahden refereen menettelyä. Käsikirjoitus lähetetään toisin sanoen kahden refereen arvioitavaksi, ja artikkelin kirjoittaja saa kaksi asiantuntijalausuntoa käsikirjoituksestaan.
Referee-menettelyssä Liikejuridiikka noudattaa seuraavia periaatteita:
- Ennen kirjoituksen toimittamista refereille kirjoittajan on huolehdittava tekstin oikoluvusta ja siitä, että kirjoitus vastaa Liikejuridiikan kirjoittajaohjetta. Jos kirjoitus on kirjoitettu muulla kuin suomen kielellä, kirjoittajan on tarvittaessa esitettävä selvitys kielentarkastuksesta. Liikejuridiikka ei järjestä eikä kustanna kielentarkistusta tai tekstin kääntämistä.
- Kun kirjoitus on saapunut Liikejuridiikan toimitukselle, toimitus huolehtii refereiden valinnasta, kirjoituksen toimittamisesta refereille ja referee-kommenttien toimittamisesta kirjoittajalle. Kirjoittaja ja referee eivät tule milloinkaan tietoisiksi toistensa henkilöllisyyksistä.
- Refereen tehtävänä on arvioida kirjoituksen tieteellistä laatua. Referee arvioi oman asiantuntemuksensa pohjalta, täyttääkö kirjoitus tieteelliselle artikkelille asetetut laatuvaatimukset. Artikkelin tulee sisältää uutta tieteellistä tietoa tai uusia näkökulmia tarkasteltavana oleviin kysymyksiin. Artikkelissa tulee selvittää käsiteltävät tutkimuskysymykset ja arvioida niitä metodologisesti asianmukaisella tavalla aihepiiri huomioon ottaen riittävän edustavan lähdeaineiston perusteella. Pelkästään esimerkiksi olemassa olevan lähdeaineiston referointiin painottuva kirjoitus ei täytä asetettavia vaatimuksia.
- Refereen tulee toimittaa Liikejuridiikan toimitukselle kirjallinen lausunto arvioidusta kirjoituksesta. Lausunnosta on käytävä ilmi, puoltaako referee kirjoituksen julkaisemista Liikejuridiikassa. Jos referee ei puolla kirjoituksen julkaisemista, lausunnosta on käytävä ilmi kielteisen kannan perustelut ja se, millä tavalla kirjoitusta on parannettava, jotta se ylittää julkaisukynnyksen. Referee voi myös esittää, ettei kirjoitus voi edes paranneltuna ylittää julkaisukynnystä. Edelleen on suositeltavaa, että referee liittää lausuntoonsa joka tapauksessa seikkaperäisen arvion kirjoituksen vahvuuksista ja heikkouksista sekä niistä seikoista, jotka kirjoittajan tulisi ottaa huomioon tekstin viimeistelyssä. Kyseiset huomiot voivat koskea niin muoto- kuin sisältöseikkoja.
- Referee-lausunnon saavuttua toimitukseen kirjoittajalle annetaan lisäaikaa artikkelinsa viimeistelyyn, jos referee-lausunto sitä edellyttää. Viimeistelyvaiheessa kirjoitusta ei saa muuttaa tavalla, joka poikkeaa olennaisesti alkuperäisestä tekstistä tai referee-lausunnosta. Merkittävät sisältömuutokset johtavat uuteen referee-menettelyyn.
Lataa refereeohjeet pdf-tiedostona
Kirjoittajaohjeet
- Kirjoitukset tulee jättää julkaisun toimittajalle tai toimitussihteerille sähköpostitse erikseen ilmoitettavaan määräaikaan mennessä. Käytä mieluiten Word 2003 -ohjelmaa tai tätä uudempaa versiota ja toimita teksti toimitussihteerille .docx-muodossa.
- Kirjoituksista ei makseta palkkiota.
Tieteelliset artikkelit
- Liikejuridiikassa julkaistaan sekä tieteellisiä artikkeleita että muita kirjoituksia. Kaikki tieteelliset artikkelit käyvät läpi anonyymin referee-menettelyn. Tästä syystä on tärkeää, että kirjoitukset toimitetaan aikataulussa julkaisun toimittajille. Referee-arvion jälkeen kirjoittaja tekee artikkeliinsa refereen ehdottamat muutokset ja lisäykset, jonka jälkeen kirjoitukset on palautettava erikseen ilmoitettavaan määräaikaan mennessä. Kirjoittajan on varauduttava siihen, että referee voi myös hylätä kirjoituksen, jos se ei täytä tieteelliselle artikkelille asetettuja sisällöllisiä vaatimuksia. Kirjoituksen hylkääminen on mahdollista, jos sen puutteet ovat niin merkittäviä, että artikkelin muokkaaminen julkaisukynnyksen ylittävään tasoon ei ole mahdollista. Referee-menettelyä koskevat tarkemmat ohjeet löytyvät Liikejuridiikka-teoksen alusta. Ne voi myös pyytää toimitussihteeriltä.
- Kirjoitukset voivat olla suomen-, ruotsin- tai englanninkielisiä. Tieteellisen artikkelin ohjepituus on n. 12–29 A4 arkkia normaaleilla Word-asetuksilla. Jos kirjoitus on selvästi tätä pidempi, asiasta on sovittava toimitussihteerin tai päätoimittajan kanssa. Kirjoitusohjelmasta tulee poistaa päältä turhat toiminnot, kuten tavutus, oikean reunan tasaus, oikoluku jne.
- Kaikissa kirjoituksissa on noudatettava seuraavia asetuksia:
- Normaali leipäteksti:
Fontti: Times New Roman, 12 – Riviväli 1,5 - Sisennetty teksti:
Fontti: Times New Roman, 11 – Riviväli1 - Alaviitteet:
Fontti: Times New Roman, 10 – Riviväli 1 - Otsikot:
Fontti: Times New Roman, 12 – Riviväli 1,5
Otsikot kirjoitetaan pienillä kirjaimilla.
- Normaali leipäteksti:
- Kirjoituksissa tulee käyttää alaviitteitä. Tavanomainen tieteellinen dokumentaatio on kirjoitettava näkyviin alaviitteisiin (ei viitteitä tekstiosaan). Alaviitteet numeroidaan juoksevasti. Liikejuridiikka noudattaa oikeustieteiden yhtenäistettyä viittauskäytäntöä numerosta 2/2019 alkaen. Yhtenäistetty viittauskäytäntö on Tieteellisen seurain valtuuskunnan viiden oikeustieteellisen jäsenseuran laatima ohje viittauskäytäntöön oikeustieteellisissä julkaisuissa. Lataa ohje tästä.
- Kirjoituksen ylle ennen tekstiä tulee kirjoittaa tiivistelmä artikkelissa esitetyistä pääasiallisista tutkimustuloksista. Tiivistelmän suosituspituus on puoli sivua. Asetukset ovat samat kuin normaalissa leipätekstissä.
- Jos artikkeli on kirjoitettu suomeksi tai ruotsiksi, otsikon yhteydessä on lisäksi ilmoitettava kirjoituksen englanninkielinen nimi. Artikkelien alkuun ei liitetä erillistä sisällysluetteloa.
- Artikkeliin on liitettävä: kirjoittajan nimi, oppiarvo, työpaikka ja tehtävä.
Muut kirjoitukset kuin tieteelliset artikkelit
- Liikejuridiikka julkaisee myös muita kirjoituksia kuin tieteellisiä artikkeleita. Näitä ovat mm. oikeustapauskommentit, kirja-arvostelut, erilaiset ajankohtaiskatsaukset (esim. lainsäädäntöhankkeisiin) ja vastaväittäjän lausunnot. Kirjoittajan tulee kertoa Liikejuridiikan toimittajille selvästi, minkälaista kirjoitusta hän on tarjoamassa. Muut kirjoitukset eivät käy läpi referee-menettelyä.
- Muiden kirjoitusten osalta noudatetaan lähtökohtaisesti edellä mainittuja kirjoitusohjeita. Muille kirjoituksille ei ole asetettu erityisiä sivumäärärajauksia. Tyypillisesti muut kirjoitukset ovat n. 3–29 tekstisivun mittaisia. Muuhun kirjoitukseen ei liitetä tiivistelmää ja myös lähdeluettelon tarpeellisuutta on syytä arvioida tapauskohtaisesti. Muun kirjoituksen osalta ei tarvitse ilmoittaa vieraskielistä otsikkoa.
Lataa kirjoittajaohjeet pdf-tiedostona
Toimitusneuvosto
Ville Pönkä, toimitusneuvoston puheenjohtaja, professori
Kirsi-Maria Halonen, yliopistonlehtori
Martti Häkkänen, professori
Reijo Knuutinen, professori
Matti Rudanko, professori
Jarno Tepora, emeritus professori
Matti Turtiainen, tutkimusjohtaja
Veikko Vahtera, professori
Toimitus
Petra Hietanen-Kunwald, päätoimittaja, yliopistonlehtori
puh. 050 443 4187, petra.hietanen-kunwald@aalto.fi
Daria Kozlowska-Rautiainen, toimittaja, universitetslektor
daria.kozlowska-rautiainen@juridicum.su.se
Henri Halila, toimitussihteeri, väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto
puh. 050 343 4096, henri.halila@helsinki.fi
Eero Mäkelä, toimitussihteeri, väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto
puh. 050 472 1329, eero.makela@helsinki.fi